Zaščitna preventivna cepljenja

Z rednimi cepljenji psov in mačk se zmanjšujejo huda nalezljiva obolenja v živalski populaciji, pa tudi riziko okužbe in bolezni človeka. Veterinarske smernice glede cepljenj nam pri tem zagotavljajo učinkovito zaščito ob čim manjših obremenitvah organizma.

Obvezna cepljenja

V Sloveniji je cepljenje PSOV proti steklini še vedno obvezno, s tem, da je od leta 2014 omogočeno cepljenje z dolgo delujočim cepivom, tako da pse cepimo tri leta zaporedno v razmiku do 365 dni in nato redno ponavljamo cepljenje na vsaka tri leta. Pes mora biti prvič cepljen proti steklini najkasneje do 16. tedna starosti.

Če pes potuje izven države, se je treba pozanimati, kakšne so zahteve držav, v katere potuje.

Cepljenje stekline pri MAČKAH je obvezno, če z njo potujemo v druge države. Cepimo jih glede na trenutna določila o cepljenju mačk v Sloveniji in državah, kamor potujemo.

Priporočena in izbirna cepljenja

Za vse pse se priporoča  cepljenje proti parvovirozi, virusnemu hepatitisu, pasji kugi in kužnemu kašlju, saj nudi učinkovito zaščito živali pred obolenji.

Cepljenje mladičev po najnovejših smernicah Svetovne veterinarske organizacije (WSAVA) iz leta 2015 se priporoča prvič v starosti od 6-8 tednov in nato ponovitve vsake 4 tedne do 16 tedna starosti. Naslednja ponovitev naj bi se opravila v starosti od 6-12 mesecev in nato na vsaki dve do tri leta. Začetne ponovitve so priporočljive zaradi prisotnosti maternalnih protiteles tudi po 16 tednih starosti, ki zavirajo polno vzpostavitev zaščitnih protiteles. Ravno zaradi tega, da žival ne bi ostala nezaščitena do enega leta, smernice narekujejo revakcinacijo po 6 mesecih.

Cepljenje proti leptospirozi – PSI

Leptospiroza je nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo glodavci (miši in podgane), prizadene jetra in ledvice ter ima lahko tudi smrtni izid. Za to boleznijo lahko zbolijo tudi ljudje. Tudi zaradi tega se priporoča, da se lastniki odločijo za cepljenje svojih psov. Cepivo povzroči krajšo imunost (cca 8 mesecev), zato je smiselna redna letna revakcinacija.

Cepljenje proti herpes virusu – PSI

Herpes virus lahko povzroči motnje v ugnezdenju oplojenega jajčeca, razvoju ploda, komplikacije ob porodu ali nepojasnjene smrti mladičev. Pri odraslih psih lahko povzroči blaga obolenja dihal.  Zaradi zgoraj omenjenih zapletov svetujemo cepljenje gonečih psic v času naskoka ter brejih psic 14 dni pred predvidenim rokom kotitve.

Cepljenje proti boreliozi – PSI

Borelioza je bolezen, ki jo prenašajo klopi in v zelo redkih primerih pri psih povzroča klinične znake. Cepivo proti boreliozi povzroča slabo imunost, zato tega cepljenja ne priporočamo. Proti klopnim boleznim oziroma ugrizom klopov je še vedno najbolj učinkovita zaščita s kožnimi polivi ali tabletami.

Cepljenje MAČK proti mačji kugi, virusnim okužbam mehkih tkiv ustne votline in mačjem nahodu

V prvih tednih življenja imajo mačji mladiči maternalna protitelesa, ki zavirajo imunski sitem za učinkovito tvorbo protiteles ob cepljenju. Zaradi tega je priporočljivo prvo cepljenje mačjega mladiča pri 8 tednih starosti z dvakratno ponovitvijo na 4 tedne (8-14-16 tenov starosti). Naslednja ponovitev je po smernicah WSAVA po enem letu in nadalje na vsako leto, za živali z večjim rizikom okužbe, oziroma na 3 leta za živali z manjšim rizikom okužbe – npr. notranje mačke.

Cepljenje MAČK proti mačji levkozi (FeLV)

Levkozo povzroča virus, ki se med mački prenaša predvsem z medsebojnimi kontakti s slino, s kihanjem in tudi z okuženo posodo. Že v maternici se lahko zarodki okužijo preko posteljice, prav tako pa se z mlekom okužijo mladiči okužene matere. Bolezen je nevarna za necepljene mačke, ne glede na starost. Prizadene imunski sistem in zaradi tega se mačji organizem ni sposoben boriti proti raznim okužbam.

Svetujemo cepljenje zunaj živečih mačk najhitreje pri osmem tednu starosti s ponovitvijo čez 4 tedne. Ponovitev cepljenja je potrebna čez eno leto in nato vsaki dve do tri leta.

Pred cepljenjem je potrebno opraviti test na mačjo levkozo, saj se cepi le negativne mačke!

Če želite izvedeti več o zaščitnih preventivnih cepljenjih v naši ambulanti ali če potrebujete tovrstni nasvet, nas lahko povprašate tudi po elektronski poti.