040 604 582

mirzup@gmail.com
 Všečkaj nas!

DELOVNI ČAS

 

Hiperplazija, hipertrofija seskov pri mladih mačkah (Feline mammary hyperplasia, hypertrophy - FMH)


Ne prav pogosto, tu in tam pa vendarle, se pri mladih, ne doječih mačkah, ki niso breje, pojavi povečanje seskov. Prva misel lastnika: Ali je možno, da se je pri moji mladi muci pojavil rak?


FMH oziroma povečanje seskov pri mačkah je benigna, hormonsko pogojena bolezen, ki najpogosteje prizadene mlade mačke, ki so v ciklusu in ki so morda, ni pa nujno, breje. Tu in tam se lahko pojavi pri doječih mačkah ali pa tistih, ki so že nekaj let sterilizirane.
Gre za vnetje, ki ga spremlja drastično povečanje seskov pri mačkah, ki v večini primerov niso sterilizirane.  Raven progesterona v krvi kot posledica povečane abnormalne aktivnosti jajčnikov  je zelo visoka, kar povzroči stimulacijo žlez seskov. Prične se tudi sproščati prolaktin iz hipofize. V nekaterih primerih lahko pride celo do proizvodnje mleka, kar je sicer redek pojav.

Klinična slika FMH so  povečane, neboleče žleze seskov. Na enem ali več seskih se lahko pojavi odmiranje tkiva ali razjede. Hipertrofične žleze seskov po navadi niso enakomerno povečane, ter po velikosti variirajo od majhne kroglice velikosti graha, pa vse do velikosti jajca-tenis žogice.
Komplikacije, ki spremljajo to bolezen, so lahko različne spremembe tkiva na seskih in razna bakterijska vnetja.
FMH se hitro lahko zamenja z maligno neoplazijo (rakotvorno spremembo) žlez seskov, ki ima enako klinično sliko. Najbolj sigurna metoda, ki bo potrdila/ovrgla sum, je biopsija. Mastitis (vnetje seskov) izključimo s klinično sliko, saj se le ta najpogosteje pojavi pri doječih mačkah in ga spremljajo boleči, vneti seski, ki so rdeče obarvani,  mačka se slabo počuti ter ima povišano telesno temperaturo. Za razliko od mastitisa pri FMH mačka ne kaže nikakršnih sprememb v samem počutju ter je normalno aktivna in živahna.
FMH se lahko zdravi z zdravili, kljub temu lahko pride do ponovitve bolezni.
Kot najbolj učinkovita terapija se je pokazal operativni poseg - sterilizacija mačke. Rez se opravi na boku in ne na trebuhu, kot je to običajno, in sicer zaradi prisotnosti povečanih žlez. Poleg odstranitve jajčnikov se priporoča tudi odstranitev maternice. V primeru da je na seskih že prišlo do patoloških sprememb tkiva, se priporoča tudi mamektomija -  odstranitev prizadetega tkiva seskov (veterinar oceni v kakšnem obsegu).

Po takšnem posegu v nadaljevanju zaradi posledično zmanjšane koncentracije progesterona v krvi pride tudi do postopnega zmanjšanja žlez seskov. V nekaj mesecih se stanje seskov popolnoma normalizira in se povrne v normalno fiziološko stanje, razen v primeru, če je tkivo bilo močneje prizadeto.
Predvsem zaradi že omenjene verjetnosti zamenjave klinične slike z maligno obliko bolezni je priporočljivo pred kakršnimkoli morebitnim pričetkom kemoterapevtskega zdravljenja najprej preveriti in izključiti hormonsko pogojeno bolezen oziroma opraviti sterilizacijo mačke.

VIRI IN POVEZAVE